• Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Svečano otvorenje Muzeja Franjevačkog samostana u Fojnici

Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici otvoren je danas u prisustvu brojnih zvanica iz društvenog i političkog života BiH, te premijera Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Otvaranju su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Husein ef. Smajić, član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Dubravko Lovrenović, te gvardijan Franjevačkog samostana Nikica Vujica. (federalna.ba; dnevni avaz; dnevni list; bhrt.ba; index.hr; aljazeera tvkiss)

"Poslije 14 godina možemo konačno otvoriti naš muzej. Zahvaljujem se Vladi Hrvatske koja je donirala značajna sredstva za izgradnju muzeja, ali i Vladi Federacije. Konačno imamo adekvatan prostor u koji možemo smjestiti franjevačko i bosanskohercegovačko blago", rekao je Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana. On je na kraju svog obraćanja izrazio suosjećanje svima koji su stradali u poplavama u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. "Ovo je uistinu veliki dan za nas Fojničane i građane BiH. U muzeju će biti izloženi vrijedni eksponati koji svjedoče o suživotu u BiH. Danas pokrećemo novu stranicu i svjetliju budućnost ovog kraja", rekao je Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica.

Tokom otvaranja muzeja prisutnima se obratio premijer Hrvatske Zoran Milanović koji je istakao da BiH poznaje dovoljno dobro da bi je shvatio, ali nedovoljno dobro da bi je tumačio. "Za mene je BiH od susjedne zemlje koju je Hrvatska grlila postala zemlja nesreće, zločina, tragedije i zanemarivanja. U skladu sa zahtjevima Hrvata u BiH, svoj zadatak vidim u tome da BiH što prije postane prostor slobode i sigurnosti. Te dvije težnje su u biti ljudskog postojanja. BiH je danas država koja pada u zaborav i gubi šansu da se realizuje kao država", rekao je Milanović. On je istakao da Hrvatska ne želi biti mentor niti tutor Bosni i Hercegovini, ali da želi pomoći.

Realizacija projekta izgradnje nove zgrade Muzeja i njenog unutarnjeg uređenja trajala je četrnaest godina, a sve sa ciljem da se sačuva bogato naslijeđe koje je na listi kulturno-historijskog blaga BiH. Franjevački samostan u Fojnici jedan je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i već sedam stoljeća prikuplja i čuva bogato historijsko, vjersko i kulturno blago koje svjedoči o katoličkoj i hrvatskoj prisutnosti u ovome dijelu Bosne i Hercegovine, kao i o suživotu različitih naroda kroz stoljeća. / Klix.ba.

fotografije

 

KAŠTELE: Sjećanje na lik i djelo fra Anđela Zvjezdovića

Danas, 28. svibnja 2014. godine održana je sv. misa u 11.00 sati, na Kaštelima u spomen na lik i djelo fra Anđela Zvjezdovića, koji je s ovoga mjesta i na ovaj dan 1463. godine krenuo susresti se s Mehmedom II., osvajačem Bosne. Tada je od sultana dobio ahd-namu, dokument koji je trebao franjevcima jamčiti slobodu ispovijedanja vjere. Kaštele se nalaze na tromeđi župa Busovača, Brestovsko i Fojnica te općina Kiseljaka, Fojnice i Busovače. Ostaci franjevačkog stana ili samotišta iz predosmanlijskog vremena dobro su očuvani. Radi se o arhitektonskoj cjelini koja je ukomponirana u prirodnu liticu i kao takva predstavlja veoma vrijedan spomenik kulture naše zemlje. Zbog toga zaslužuje bolju znanstvenu valorizaciju i stavljanje pod zaštitu države. Sv. misu je predvodio fra Damir Pavić, župnik u Brestovskom. I ove godine došlu su vjernici iz župa Busovače, Brestovskog, Visokog, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice. Nakon misnog slavlja, uslijedio je posjet starom samotištu (samostanu) i druženje uz prijateljski razgovor. / R. R.

fotografije

 

Novčana pomoć ugroženima od poplave

Na Poziv za pomoć ugroženima od poplave upućen iz Provincijalata Bosne Srebrene, danas je na svim sv. misama prikupljena lemozina u iznosu od 3.270 KM, koja će sutra biti proslijeđena u središnjicu HKD ''Kruh sv. Ante'' u Sarajevo za potrebe ljudima koji su doživjeli sve strahote poplave.

Naši vjernici su prošli tjedan sakupljali hranu, piće i odjeću, i preko Crvenog križa Fojnica uputili ugroženima od poplave. Vjernici su i danas pokazali veliku karitativnu osjetljivost za ljude koji su egzistencijalno ugroženi. Pomoć ugroženima od poplave bit će potrebna i ubuduće, pa je u planu do kraja 2014. godine još jednom organizirati karitativnu akciju sakupljanja lemozine za ugrožene od poplave. / R. R.

 


Stranica 6 od 46

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 8 
Posjete Sadržajima : 201265Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster