• Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

KAŠTELE: Sjećanje na lik i djelo fra Anđela Zvjezdovića

Danas, 28. svibnja 2014. godine održana je sv. misa u 11.00 sati, na Kaštelima u spomen na lik i djelo fra Anđela Zvjezdovića, koji je s ovoga mjesta i na ovaj dan 1463. godine krenuo susresti se s Mehmedom II., osvajačem Bosne. Tada je od sultana dobio ahd-namu, dokument koji je trebao franjevcima jamčiti slobodu ispovijedanja vjere. Kaštele se nalaze na tromeđi župa Busovača, Brestovsko i Fojnica te općina Kiseljaka, Fojnice i Busovače. Ostaci franjevačkog stana ili samotišta iz predosmanlijskog vremena dobro su očuvani. Radi se o arhitektonskoj cjelini koja je ukomponirana u prirodnu liticu i kao takva predstavlja veoma vrijedan spomenik kulture naše zemlje. Zbog toga zaslužuje bolju znanstvenu valorizaciju i stavljanje pod zaštitu države. Sv. misu je predvodio fra Damir Pavić, župnik u Brestovskom. I ove godine došlu su vjernici iz župa Busovače, Brestovskog, Visokog, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice. Nakon misnog slavlja, uslijedio je posjet starom samotištu (samostanu) i druženje uz prijateljski razgovor. / R. R.

fotografije

 

Novčana pomoć ugroženima od poplave

Na Poziv za pomoć ugroženima od poplave upućen iz Provincijalata Bosne Srebrene, danas je na svim sv. misama prikupljena lemozina u iznosu od 3.270 KM, koja će sutra biti proslijeđena u središnjicu HKD ''Kruh sv. Ante'' u Sarajevo za potrebe ljudima koji su doživjeli sve strahote poplave.

Naši vjernici su prošli tjedan sakupljali hranu, piće i odjeću, i preko Crvenog križa Fojnica uputili ugroženima od poplave. Vjernici su i danas pokazali veliku karitativnu osjetljivost za ljude koji su egzistencijalno ugroženi. Pomoć ugroženima od poplave bit će potrebna i ubuduće, pa je u planu do kraja 2014. godine još jednom organizirati karitativnu akciju sakupljanja lemozine za ugrožene od poplave. / R. R.

 

Održana jubilarna Trideseta Zlatna Harfa u Varešu

Danas je u župi Vareš održana jubilarna 30. Zlatna harfa koja se održava u samostanskim područjima Fojnica, Kreševo i Kraljeva Sutjeska. Sudjelovalo je šest dječjih zborova iz župa Busovača, Brestovsko, Fojnica, Gromiljak, Kreševo i Vareš. Na početku je bila sv. misa u 10.30 sati, koju je predvodio domaći župnik fra Mirko Majdandžić uz koncelebraciju fra Emanuela Jurića iz Kreševa, a potom nastupi zborova. Naš župni Dječji zbor ''Fra Nenad Dujić'' pod ravnanjem s. Simplicije Budimir uspješno je izveo dvije liturgijske pjesme. Na koncu je stručni žiri dao opisne ocjene nastupa svih dječjih zborova, te su im uručene zahvalnice. Nakon zajedničkog fotografiranja, uslijedila je okrepa, druženje i odlazak kućama. Čestitke domaćinima na uspješnoj organizaciji. / R. R.

fotografije

 


Stranica 6 od 46

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 5 
Posjete Sadržajima : 200771Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster