• Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

ŠĆITOVO: Proslava Srca Isusova

Na Mladu nedjelju, 29. lipnja 2014. godine bila je vanjska proslava Srca Isusova u Šćitovu. Središnje misno slavlje u 11.00 sati prevodio je fra Ivan Pervan. Proslavi su prethodile djela pokore i ljubavi kroz pobožnost trodnevnice i procesijom oko filijalne crkve Srce Isusovo.

I ovoga puta Šćitovljani su pokazali svoju vjeru, nadu i ljubav prema Bogu, Crkvi, prema bližnjemu i svome kraju. Pored aktivnosti na nedjeljnim liturgijskim slavljima, u proteklih godinu dana, bili su angažirani na uređenju svoje crkve, na koju su ponosni. U skorije vrijeme završit će izgradnju parkinga u crkvenom dvorištu, a planiraju urediti i fasadu na crkvi. Neka dobri Bog blagoslovi narod svoj! Amen / R. R.

fotografije

 

FRATARSKE STAJE: Izlet ministranata

U subotu, 14. 6. 2014. god. bio je radosni ministrantski izlet na Fratarske staje. Bilo je naših 26 ministranata, zajedno s fra Domagojem Šimićem, dvije framašice i dva mladića iz Laverne. Izlet je bio nagrada ministrantima za uspješnu 2013/14. ministrantsku godinu. Družili su se, zabavljali, igrali, plesali, planinarili, pa čak ni gusta magla i kiša, koja je neprestano padala, nisu mogli pokvariti njihovo raspoloženje. I kad se mrak već polako spuštao, krenuli su svojim domovima nasmijani i sretni. / Maja KNEŽEVIĆ

fotografija

 

ZAGREB: Hrvatski državni arhiv obilježava Međunarodni dan arhiva

Izložba "Sarajevski atentat 1914. godine i Prvi svjetski rat u dokumentima arhiva Samostana u Fojnici" otvorena je 9. 6. 2014.g. u Hrvatskom državnom arhivu (HDA), te se tako ta institucija pridružila ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana arhiva na temu "Prvi svjetski rat u hrvatskim arhivima".

Pomoćnica ministrice Vesna Jurić Bulatović podsjetila je da se Međunarodni dan arhiva obilježava od 2008., a Međunarodno arhivsko vijeće za taj je dan odabralo 9. lipnja, datum kada je osnovano 1948. pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Toga dana arhivi upoznaju javnost sa svojim aktivnostima i pripremaju posebne programe kojima javnosti žele približiti svoju vrijednost i pristupačnost, važnost dokumenata koji su u njima pohranjeni, važnost načina na koji se oni pohranjuju te predstaviti osobito vrijedne ili rijetko viđene arhivske primjerke.

Izložba koja je danas otvorena u Arhivu obuhvaća materijale povezane s razdobljem Prvoga svjetskog rata poput fotografija Sarajeva nakon atentata, fotografija suđenja atentatorima na Franju Ferdinanda i Sofiju Hohenberg, brojnim dokumentiranim zapisima, ratnim izvještajima i stranicama tadašnjih novina "Sarajevskog lista", a otvorio ju je jedan od autora izložbe, kustos franjevačkog samostana Svetog Duha u Fojnici u BiH fra Janko Ljubos.

Izložba s dokumentiranim zapisima iz Prvog svjetskog rata sve nas potiče na razmišljanje kako je rat strašno zlo, te je poruka "ljudima u vjeri da se ne bi trebali baviti politikom, već nečim drugim", istaknuo je fra Ljubos.

Ravnateljica HDA Vlatka Lemić istaknula je da se ovom izložbom željelo pridonijeti obilježavanju stogodišnjice ratnih stradanja koje je donio Prvi svjetski rat. Ta značajna obljetnica različitim događanjima obilježit će se diljem svijeta, napomenula je Lemić i najavila da će se događaj na poseban način obilježiti od 26. do 29. lipnja u Sarajevu.

Obilježavanje Međunarodnog dana arhiva u HDA nastavljeno je prigodnom izložbom "1914. u dokumentima HDA-a", te projekcijom filma "Sarajevski atentat".Osim u Zagrebu, Dan arhiva obilježava se i u Varaždinu, Šibeniku, Zadru, Splitu, Pazinu, Korčuli, Sisku, Bjelovaru, Gospiću, Osijeku, Slavonskom Brodu, Karlovcu i Vukovaru. / narod.hr

 


Stranica 6 od 49

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 8 
Posjete Sadržajima : 207851Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster