• Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Porcijunkula u Kazijevićima

Danas je u Kazijevićima (Prokoški kraj - put Prokoškog jezera, Rostova, Uskoplja, Travnika i Bugojna) proslavljena Porcijunkula (Blažena Djevica Marija Anđeoska). Središnje misno slavlje predvodio je fra Domagoj Šimić. U svojoj propovijedi fra Domagoj je jednostavno govorio o maloj crkvici (porcijunkuli) u Asizu posvećenoj Mariji od Anđela, te o potpunom oprostu, u početku privilegiranom samo ovoj maloj crkvici.

Na sv. misi je bilo preko 120 vjernika iz naše župe, ali i Fojničana koji žive i rade u raznim dijelovima svijeta. Nakon sv. mise vjernici su ostali razgovarati uz svirku i kolo.

Crkvica u Kazijevićima, koju je 1969. godine – po projektu fra Bože Borića – sagradio pok. fra Franjo Mušura, ondašnji gvardijan, ali i današnja proslava, po mnogo čemu podsjeća na Porcijunkulu iz Asiza, posebno po jednostavnosti, malenosti i poniznosti.

fotografije

 

Otigošće, 27. 7. 2014.: Proslava sv. Ane

U nedjelju, 27. srpnja 2014. godine na Otigošću je proslavljena sv. Ana. Sv. misu u 11.00 sati predvodio je fra Ivan Pervan, a koncelebrirao fra Janko Ljubos. Misno pjevanje je animirao orguljaš Damir Iviš. Na sv. misi je bilo preko 150 vjernika, uglavnom s Otigošća i okolnih sela. Ovoj je proslavi prethodila trodnevna duhovna priprava. Otigošćani svoju zaštitnicu, sv. Anu, proslavljaju u skromnosti, ali u dubokoj vjeri, nadi i ljubavi, baš kako i dolikuje pravim kršćanima. Nakon misnog slavlja, vrijedni prakaratur Anto Petrović Tusija, a i ostali Otigošćani, priredili su ručak za sve misare (vjernike koji su bili na sv. misi). Uistinu bilo je lijepo i svečano na Otigošću, na proslavi sv. Ane. Prilog TV KISS-a

 

Započeo IV. Franjevački hod

Na blagdan sv. Jakova apostola, prvog apostola mučenika u petak, 25. srpnja 2014., u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Suhom Polju, okupilo se pedesetak framaša Bosne Srebrene na IV. Franjevačkom hodu, a među njima su četiri framaša iz Fojnice. Hod se održava pod geslom „Gospodine, što hoćeš da učinim?“, u znaku vjere, ljubavi i zajedništva među mladima kojem je cilj duhovna obnova framaša i potpuni oprost u Porcijunkuli na blagdan Gospe od anđela.

Nakon okupljanja, slavljena je Sveta misa u 18 sati koju je predvodio područni asistent Frame Bosne Srebrene, fra Danijel Rajić u koncelebraciji s još nekoliko duhovnih asistenata.

Poslije zajedničke večere, framaši su kroz pjesmu i ples prenijeli franjevačku radost na sve okupljene u župi i stigli do svojih domaćina gdje će provesti noć. Kuprešaci su toplo i velikodušno dočekali framaše koji su pristigli iz raznih krajeva Bosne.

U deset dana, nastojeći biti jedna velika obitelj, framaši će se truditi da kroz hod, pjesmu i molitvu potpuno nasljeduju Krista Franjinim načinom života i prepoznaju svoj poziv u svijetu. Na taj način će svjedočeći svoju vjeru prenijeti duh ljubavi i radosti na sve ljude diljem svijeta s kojima se susretnu na svom životnom putu koji svaki od nas mora posebno prepoznati slušajući u srcu glas Božji. Do 1. kolovoza framaši će propješačiti krajeve od Kupreške visoravni, preko Šujice i livanjskih župa: Livno, Bila, Ljubunčić do samostana u Gorici, a onda se uputiti u Italiju i proći kroz mjesta vezana za život sv. Franje. / R. R.

 


Stranica 6 od 52

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 12 
Posjete Sadržajima : 216317Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster