• Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Mjesečna rekolekcija za fratre triju drevnih samostana: Fojnica, Kraljeva Sutjeska i Kreševo

U samostanu Duha Svetoga u Fojnici, 26. 11. 2011. godine održana je mjesečna rekolekcija za fratre koji žive i rade na samostanskim područjima Fojnica (Uskoplje, Bugojno, Busovača, Brestovsko, Fojnica), Kreševo (Osova, Novi Šeher, Kiseljak, Banbrdo, Žitače/Podhum, Kreševo) i Kraljeva Sutjeska (Vijaka, Vareš, Olovo, Kraljeva Sutjeska). Voditelj je bio dr. fra Ivan Bubalo, profesor na Franjevačkoj teologiji Sarajevo.

Kroz temu ''Religiozna suspenzija etičkoga u crkvenoj praksi: Odnos napetosti između moralne i kultne čistoće'', fra Ivan je, između ostalog, govorio o apsolutizaciji kultne dimenzije naspram moralne, umjesto afirmacije etičkoga kao posredovanja religiozno-kultnog.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava, te sv. misa i zajednički ručak uz bratsko druženje. Na rekolekciji je bilo prisutno 25 fratara. Slijedeći krug rekolekcija započinje slijedeće godine u samostanu Kraljeva Sutjeska.

fotografije

 

FRAMA FOJNICA: Svečanost primanja i obećanja

U subotu, 15. studenoga 2014. godine pod večernjom sv. misom u 17 sati bilo je svečano primanje i davanje obećanja u Frami Fojnica. Liturgijsko je slavlje i obred primanja/obećanja predvodio fra Zoran Vuković, zamjenik asistenta Frame i FSR-a Bosne Srebrene. Mladima iz Fojnice, kojih je bilo preko osamdeset, došli su u goste mladi iz Frama: Kiseljak, Brestovsko, Sarajevo, Busovača, Sivša i Kreševo. Svečanost je završila večerom i radosnim susretom u konobi našega Muzeja.

Ovoj je svečanosti prethodila duhovna priprava, koju je vodio fra Domagoj Šimić, asistent Frame u Fojnici. U organizaciji ovog radosnog i svečanog događaja bili su uključeni gotovi svi framaši i ostali, a ponajviše fra Domagoj i stariji framaši.

Hvala roditeljima, koji su prvi odgajatelji naše mladosti, te dragom Bogu, koji nas po zagovoru sv. Franje i sv. Klare, prati svojim blagoslovom. Frami Fojnica upućujemo VELIKU ČESTITKU! (p.s.-Torta je za DESET!) / R. R. 

fotografije

 

Obilježena 21. godišnjica strijeljanja fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića

U petak, 14. 11. 2014. godine obilježena je 21. godišnjica strijeljanja fra Nikice Miličevića, gvardijana i fra Leona Migića, samostanskog vikara. Misno slavlje je predvodio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik na Teologiji u Sarajevu. Nakon sv. mise fra Lovro Gavran, provincijal, predvodio je Opijelo za pokojne u samostanu, točno na mjestu gdje su pripadnici A RBiH strijeljali fratre koji su tada obnašali službu Uprave Samostana u Fojnici. / prilog tv kiss

Fratri nikada nisu dvojili da postoji nalogodavac ovog strašnog zločina. Još prije 20 godina prof. dr. fra Vitomir Slugić, koji je bio svjedokom zločina, izjavio je da se strašni zločin koji je bio smišljen, na Sudu u Sarajevu sveo na obično ubojstvo u krčmi. Dakle, klasični ratni zločin se na Vojnim sudovima 1994. i 1995., okarakterizirao kao obično ubojstvo. I sve do prošle godine fratri su smatrali da će pravne institucije naše države BiH, odraditi svoj posao do kraja i otkriti nalogodavca. Međutim, ovaj se zločin nastojao zaboraviti i prikriti. Ni na pismeni zahtjev fratara ovoga Samostana pravosudnim institucijama naše države BiH (SIPA i Tužiteljstvo BiH), koji je upućen prošle godine, nažalost nema službenog odgovora. Opće stanje u našoj državi BiH, a posebno u pravosudnim institucijama - kada se u posljednje vrijeme spominje i pravosudna mafija - ne daje mjesta optimizmu da će se konačno otkriti nalogodavac ovog ratnog zločina.

Mučenička smrt naših fratara zadužila je ne samo fratre Samostana u Fojnici i Provincije Bosne Srebrene, nego i sve čestite ljude naše BiH da se otkrije potpuna istina. / R. R. 

fotografije

 


Stranica 2 od 54

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 9 
Posjete Sadržajima : 274503Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster