• Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Djelatnici Kulturnog centra ''Yunus Emre'' Fojnica gostovali kod mladih župe Fojnica

U petak, 29. 10. 2014. godine djelatnici Kulturnog centra „Yunus Emre“ Fojnica bili su u gostima kod mladih župe Fojnica (Frama i La Verna). Tom su prigodom predstavili sebe i jedan zanimljivi svoj rad, a to je slikanje ''ebru'' ili čudesno slikanje na vodi. Ebru je drevna turska vještina slikanja na vodi, koja potječe iz srednje Azije. Četkica kojom se slika napravljena je od ružinog drveta i konjske dlake. Boje su potpuno prirodne. A ostala tehnika, zahvaljujući vještini gostiju, jasno je prikazana. Mladi su se aktivno uključili u ovu prezentaciju te sami naslikali nekoliko slika.

Bilo je ovo ugodno i lijepo iskustvo. Tako bi se mogao sažeti ovaj nesvakidašnji događaj. / La Verna

fotografije

 

Fojnička škrinja, br. 30

Dragi naši prijatelji,

vi ste TA energija koja je trideseti broj „Fojničke škrinje“ dovela u tisak! Hvala vam! Naša je zahvalnost beskrajna i mnogo imena bi se trebalo spomenuti, od ideje, putem volonterskog rada, preko uvezivanja svih prezimena koja su stoljećima zajedno, skupa, bez zazora i straha… do realizacije u NAŠOJ tiskarskoj kući - pa tko ne bi bio ponosan!

Za nas je ovaj jubilarni broj poseban jer se broj 30 veže za ulazak u mudre godine, bar za čovjeka…

Dječje su bolesti preboljene, izgurali smo nekako i pubertet, sad smo u pravom fortifikacijskom rasporedu koji bi mogao napraviti više čuda od svih partijskih dupelizaca.

Nismo promijenili smjer kretanja na federalnoj i državnoj razini. Sram nas bilo! Umjesto izbornih rezultata o kojima već sve znate, donosimo sreću iz naše male sredine: KUD ''1001'' noć iz Fojnice gostovao u Turskoj, KK ''Star'' iz Fojnice sudjelovao na internacionalnom turniru u Njemačkoj, „Fojnička žena“ - ambasadorica kulture i tradicije, i niz drugih kulturnih i sportskih događanja koja su obilježila našu provinciju u prethodna dva mjeseca.

Lako se prepoznaje nova lektura od strane drage Nine Šute, a novost je i autor tekstova sa sportskih događaja, Ivan Krajina... Baš je prilika da vas pozovemo na suradnju, jer svi možemo pisati i fotkati, uključite se, komu god je draga Fojnica...

Uživajte bablje ljeto, pospremite plodove svojeg truda, čekajmo snijeg zajedno...

Suzana LOVRIĆ, urednica

 

Sarajevo: Framafest 2014

Danas je održan XVII. Framafest u Sarajevu. Naši framaši su ujutro doputovali u Sarajevo sa svim instrumentima, a izvođači su održali generalnu probu. Festival je započeo slavljem sv. Mise u crkvi sv. Ante na Bistriku, koju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić, zajedno s provincijalom Bosne Srebrene fra Lovrom Gavranom i ostalim duhovnim asistentima. Nakon sv. Mise framaši su se okrijepili ispred crkve. Festivalski dio Framafesta započeo je u 16.00 sati u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Na ovogodišnjem Framafestu sudjelovalo je 19 bratstava. Frame koje su nastupale dolaze iz sljedećih mjesnih bratstava: Brestovsko, Busovača, Fojnica, Gračac, Humac, Jajce, Kiseljak, Kočerin, Kreševo, Livno, Mostar, Okučani, Osova, Rama Šćit, Rumboci, Sarajevo, Široki Brijeg, Uskoplje i Zbor frama grada Zagreba. Bilo je tu jos i frama koje nisu nastupale, ali su došli podržati ostale frame. Nakon izvedenih skladbi, framaši su se zabavljali uz bend Novo Nebo iz Zenice, dok je tročlani žiri odlučivao o pobjednicima. Svaka frama je kao uspomenu dobila zahvalnicu i stakleni pokal. Od ovih 19 frama, 3 frame su dobile posebno priznanje. Tako je Frama Uskoplje dobila nagradu za najbolji scenski nastup, frama Sarajevo za najbolji tekst i frama Jajce za najbolju pjesmu ovogodišnjeg Framafesta. / Ines ŠIMUNIĆ

fotografije

 


Stranica 2 od 53

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 8 
Posjete Sadržajima : 221495Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster