Govor gosp. Nermina Nikšića, predsjednika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na otvorenju Muzeja u Fojnici

Kategorija: Razno
Kreirano: 07 Studeni 2014

Poštovani franjevci, poštovani premijeru Milanoviću, poštovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH gospodine Bevanda, poštovani veleposlaniče Del Vechio, poštovani gosti, dragi prijatelji,

Teško je, zapravo nemoguće, u planiranom vremenskom okviru sažeti i dio od onoga što bih imao reći, ali, što bi rekli naši franjevci – „Prema prilikama mjesta i vremena“ – dozvolite mi da kažem sljedeće.

O bosanskim franjevcima, o Provinciji Bosni Srebrenoj, napisano je cijelo „brdo“ literature, a ono što iz tog „brda“ ja znam o njima bazirano je najviše na literarnom djelu Ive Andrića. Iz Andrićevih romana i pripovjetki, još sam kao srednjoškolac ušao u svijet bosanskih franjevaca čija me je mudrost i jednostavnost – to sam shvatio tek kasnije – trajno obogatila. Naime, možda i umišljam, ali želio bih vjerovati da sam i sam postao mudriji i jednostavniji. Da – i neposredniji u kontaktima s ljudima – jer je i neposrednost jedna od odlika naših, bosanskih fratara, naših „ujaka“ ...

Kad sam iz svijeta literature kročio u svijet realnog života bosanske franjevce susretao sam po raznim osnovama; i kao „obični“ građanin i kao čovjek iz politike. Moram ovom prilikom istaknuti da su se moja knjiška znanja u potpunosti potvrdila, s tim da sam svim svojim spoznajama dodao još jednu, važnu karakteristiku: poštovanje prema tim ljudima koji u svojim habitima služe narodu, u duhu krilatice čiji je autor franjevački provincijal Josip Markušić koji, to sam mogao nedavno pročitati, u pismu upućenom subraći 25. VI. 1949., u „olovna” vremena, ističe nužnost „da sva braća pravilno shvate potrebe zemlje i naroda, izgradnju i obnovu, te porade na njihovu zadovoljenju u granicama svoje mogućnosti, svoga zvanja i svoga vjekovnog poziva. Volite svoj narod i radite za njega, ali ističemo bez razlike vjere“. Ta poruka važi i danas za sve ljude u ovoj zemlji.

Ta, narodna crta franjevaca – „bez razlike vjere“ – učinila ih je „našim“, bosanskim franjevcima. Ponosni smo na to, franjevačko zajedništvo, prepoznatljivo u našim običajima, mentalitetu, otvorenosti, neposrednosti, spremnosti da i najteže situacije popratimo humorom kao posljednjim sredstvom obrane života i elementarnih životnih načela, onda kada sve krene naopako.  Htjeli, ne htjeli, mi se u Bosni i Hercegovini često moramo pozvati na drevnu mudrost: „Ničija nije do zore gorila“. Život s franjevcima i uz franjevce pokazao se jačim od svih nedaća koje su nam, bar tako kažu historičari, ako ne u pravilu, onda najčešće, dolazile izvana.   

Još nešto je važno ovom prilikom istaknuti. Naime, kazuje to historijsko iskustvo, franjevci su uvijek i u svim okolnostima, čak i onim kataklizmičnim kao koncem 17. vijeka, ostajali u Bosni. Šta je to, kakva ih je energija, kakav usud, tako neraskidivo vezao za ovu zemlju o tome piše Andrić, ali i brojni drugi autori. Ja pamtim provincijala fra Petra Anđelovića i njegovu knjigu pod naslovom: „Mi ostajemo“. I neka su ostali naši fratri, bez njih je ovu zemlju teško, ako ne i nemoguće zamisliti.

Danas, u ovoj svečanoj prigodi otvorenja Muzeja fojničkoga samostana, imajući pred očima obilje eksponata skupljanih stoljećima, reći ću nešto što sigurno znamo svi, ali na što vrijedi podsjetiti. Muzej je, naime, kao institucija, mjesto čuvanja historijskog pamćenja, kolektivnog i osobnog. Muzej nam govori, poručuje, tko smo bili, on nas upućuje na to šta bi trebali biti ako ne želimo iznevjeriti sebe i druge. Tako ja naime doživljavam sve muzeje, pa i ovaj fojnički koji će od danas biti pristupačan javnosti.

Važno je dakle da pamtimo, ali je još i važnije to: Kako pamtimo? Važno je da ne zlopamtimo, a toga je, ne samo u BiH, i previše, tog zlog pamćenja.

Ovaj Muzej sabrao je dobra, plemenita sjećanja, nastala u vremenima koja i nisu bila tako dobra. Svako je vrijeme naime, i dobro i zlo, bolje je pamtiti dobro i oprostiti zlo, bolje je to za svakog pojedinca, za svaki narod. Dakle: oprostiti što ne znači i zaboraviti. Tu mudrost življenja učili smo, učimo i učit ćemo od naših fratara.

Naša je Bosna i Hercegovina, svih njezinih građana i naroda, naša je memorija u dobru i zlu, naš je ovaj Muzej, kad bi se mene pitalo, iako nisam stručnjak za tu oblast, naš bi, zajednički, bio i naziv za jezik za koji nam nisu potrebni prevodioci – „naški“ kako su ga birvaktile imenovali franjevci.

Zahvaljujem fojničkim fratrima što su nas obogatili ovom raskošnom ali skromnom  ljepotom, skromnom kao što su i sami, sabranom u njihovom i našem muzeju.

I još samo nešto, ponovo „prema prilikama mjesta i vremena.“ Nedavne katastrofalne poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, zemlju podijeljenu duž etničkih granica uspostavljenih režiranim ratom, pokazale su solidarnost na djelu koja se nije obazirala na Dayton i na Aneks 4. I sam ugrožen Bihać je pomagao Sanskom Mostu i Doboju, Tešanj je odmah pritekao u pomoć Maglaju i Doboju, iz Gradačca pomoć je poslana Bosanskom Šamcu, pošteđena od ove kataklizme Hercegovina je pomagala svima.

To je samo jedan od dokaza da ova država može funkcionirati kao cjelina, nije nam trebala poplava da se to i pokaže na djelu. Druga je međutim „poplava“, teža od ove, koja još uvijek traje, zadesila Bosnu i Hercegovinu od 1992. S ponosom mogu reči da pripadam političkoj opciji koja nikad nije i nikad neće pristati na nasilno dijeljenje nedjeljivog, rukovođen mišlju fra Joze Markušića: „Volite svoj narod i radite za njega, ali ističemo bez razlike vjere“.

To je, uvjeren sam, jedina formula koja rješava sve enigme u političkoj križaljci zvanoj Bosna i Hercegovina.

Dobro došli na službenu web. stranicu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Cilj nam je pružiti potrebne informacije našim vjernicima i svim ljudima dobre volje. Svim posjetiteljima želimo Mir i Dobro!

Info centar muzeja i samostanski podrum (konoba) otvoreni su svakim radnim danom od 12.00 do 16.00 sati. Najavljeni dolasci grupa mogući su, u dogovoru s voditeljem muzeja, i u drugim terminima.

Cijene ulaznica: za odrasle je 6 KM, za grupe 4 KM, učenike i studente je 3 KM. 

Knjige iz knjižnice mogu se podići svakim radnim danom od 12.00 do 16.00 sati.

 

 

Nema događanja
Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA I EUROPSKA NOĆ MUZEJA, Fojnica, 18. 5. 2'016. - FTV

DUHOVI, 15. 5. 2016. - TV KISS

PRVA PRIČEST, 8. 5. 2016. - TV KISS

BIBLIOTEKA FOJNIČKOG SAMOSTANA OTVARA VRATA ČITAOCIMA, 12. 03. 2016., Federacija plus - FTV

FRAMA Fojnica: Neka pjeva svaki stvor (Framafest 2015.)

FRAMA Fojnica: 15. obljetnica (Mile Belojica)

IN MEMORIAM: pok. Fra Tomislav Trogrlić Šitum - TV KISS

JA SAM MUZEJ - 04. 08. 2015., Fra Nikica Vujica

USAID ULOŽIO PREKO 100.000 KM U SUSTAV GRIJANJA SAMOSTANA I MUZEJA U FOJNICI, 18. prosinac 2014.g. - TV KISS

OBNOVLJEN FRANJEVAČKI MUZEJ U FOJNICI, 27. svibanj 2014.g. - Al Jazeera Balkans

PREDSJEDNIK VLADE RH ZORAN MILANOVIĆ DANAS OTVORIO OBNOVLJENI SAMOSTANSKI MUZEJ U FOJNICI, 27. svibnja. 2015.g. - TV KISS

NAKON ČETRNAEST GODINA OBNOVLJEN FRANJEVAČKI MUZEJ U FOJNICI, 28. svibanj 2014.g. - RSE Balkan

OTVOREN MUZEJ FRANJEVAČKOG SAMOSTANA DUHA SVETOGA U FOJNICI, 27. svibanj 2014.g. - FTV

SVEČANO OTVOREN MUZEJ FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U FOJNICI, 27. svibanj 2014.g. - Kanal 6

LA VERNA: DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI, 8. ožujak 2014.g. - TV KISS

FSR i FRAMA FOJNICA, 11. prosinac 2013.g. - TV KISS

FRA AUGUSTIN MILETIĆ, biskup, AKADEMIJA, 9. svibanj 2013.g. - TV KISS

550-ta OBLJETNICA AHDNAME, 15. svibnja 2013.g. - TV VISOKO

550-ta OBLJETNICA AHDNAME, 15. svibanj 2013.g. - TV KISS 

FOJNIČKI FRATRI, 27. svibanj 2013.g. - Al Jazeera Balkans

BOSANSKI FRANJEVCI PONOSNI ČUVARI AHDNAME, 23. svibanj 2013.g. - Al Jazeera Balkans

PROSLAVA DUHOVA, 14. lipanj 2011.g. - TV KISS

FRA NENAD DUJIĆ, maestro, AKADEMIJA, 25. listopad 2011.g. - TV KISS

FOJNIČKI GRBOVNIK, 11. studeni 2011.g. - TV KISS

OTVORENA IZLOŽBA "SARAJEVSKI ATENTAT 1914.g. I PRVI SVJETSKI RAT U ARHIVU SAMOSTANA FOJNICA", 18. ožujak 2014.g. - TV KISS 

U FOJNIČKOM SAMOSTANU IZLOŽENA SKULPTURA "POSLJEDNJA VEČERA" AUTORA ZVONIMIRA MIHANOVIĆA, 11. travanj 2014.g. -TV KISS

JEDINSTVENA IZLOŽBA NAMIJENJENA SLIJEPIM I SLABOVIDNIM OSOBAMA, 31. siječanj 2015.g. - FTV

30. SIJEČNJA NOĆ MUZEJA OBILJEŽENA I U SAMOSTANU U FOJNICI, 2. veljača 2015.g. - TV KISS

FOJNICA: NAJAVA PRIJENOSA MISE NA HRT-u, 2. ožujka 2012.g. - TV KISS

PUČKE MISIJE U FOJNICI, 9. lipanj 2011.g. - TV KISS

ZUPA I SAMOSTAN FOJNICA, 2.4.2011., FTV

FOJNICA: FRANJEVAČKI SAMOSTAN BOSNIENHILFE, 2. travanj 2012.g. - TV KISS

ZLATNA MISA FRA TVRTKA GUJIĆA, 18. srpanj 2012.g. - TV KISS

FOJNICA: PRVI FRANJEVAČKI MARŠ U BiH, 28. srpanj 2011.g. - TV KISS

FOJNICA, SULEJMAN TIHIĆ: "FRANJEVAČKI SAMOSTAN U FOJNICI JE ZAJEDNIČKO DOBRO SVIH NARODA U BiH", 8. lipanj 2011.g. - SDA BiH

ŽIVE JASLICE U FOJNICI, 31. prosinac 2012.g. - TV KISS

SAMOSTANSKA CRKVA U FOJNICI: KOLAUDACIJA OBNOVLJENIH ORGULJA, 10. listopad 2012.g. - TV KISS